Składniki: opakowanie tortilli 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1/2kg mięsa mielonego z szynki lub łopatki 1/2 kg liści szpinaku świeżego lub mrożonego cebula czosnek 1/2kg sera żółtego oliwa i masło do smażenia słodka papryka chilli gałka muszkatołowa pieprz biały 50g kukurydzy ew. keczup lub sos pomidorowy, Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy dwa sosy. Pierwszy…
Tag: torty
Torty
Tort bezowy z owocami
by Renata Kałużna • • 0 Comments
Składniki:
- 6 białek
- sól
- 2 szklanki cukru
- puszka ananasa w kawałkach
- 6 mandarynek
- 2 kiwi
- 1/2 tabliczki białej czekolady
Krem:
- 2 szklanki kremówki (30 proc.)
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny instant
- sok z 1/4 cytryny
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać porcjami cukier i ubijać jeszcze przez 15 minut. Dwie tortownice wyłożyć pergaminem, przełożyć masę białkową. Suszyć bezy 2 godziny w 100 st. W tym czasie żelatynie rozpuścić w 3 łyżeczkach wrzątku. Kremówkę ubić z resztą składników. Ananasa obsączyć. Mandarynki podzielić na cząstki, kiwi obrać i pokroić na plasterki. Na bezie rozłożyć 2/3 owoców i kremu, przykryć drugą bezą, posmarować resztą kremu. Udekorować tort startą czekoladą i pozostałymi owocami. Chłodzić 3 godziny w lodówce. Bardzo smaczny polecam gorąco!
Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Renata Kałużna
Torty
Tort ananasowy Julianny
by Julianna Bednarczuk • • 0 Comments
Ciasto: 4 jajka 1 szk. cukru-pudru 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 2-3 łyżki ciepłej wody 1 łyżka proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego Krem: 1 puszka ananasów 1 opakowanie budyniu śmietankowego 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka wody 200 g masła Krokant: 1 łyżka masła…
Torty
Tort Gruszkowy
by Julianna Bednarczuk • • 0 Comments
Składniki:
Biszkopt:
- 5 dużych jaj
- 1,5 szklanki cukru-pudru1
- 1/4 szklanki mąki
- 1/3 szk. mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
- 2-3 łyżki ciepłej wody
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Masa:
- 1 kg gruszek
- 1 opakowanie galaretki gruszkowej
- 60 gr cukru (ok. 3 łyżek cukru)
- 40gr cukru-pudru
- 500 ml śmietanki 30%
- sok z cytryny
- płatki migdałowe i kilka listków świeżej mięty
Torty
Tarta cytrynowo-migdałowa
by Julianna Bednarczuk • • 0 Comments
Składniki: 200 g mąki 100 g masła 40 g cukru 1 duże żółtko 1 łyżka śmietany 100 ml śmietany kremówki 30% 5 cytryn 2 jajka 300 g cukru 150 g zmielonych migdałów (bez skórki) Sposób wykonania: Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko i śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (ok.…