Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: torty

Tort z Tortilli

Składniki: opakowanie tortilli 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1/2kg mięsa mielonego z szynki lub łopatki 1/2 kg liści szpinaku świeżego lub mrożonego cebula czosnek 1/2kg sera żółtego oliwa i masło do smażenia słodka papryka chilli gałka muszkatołowa pieprz biały 50g kukurydzy ew. keczup lub sos pomidorowy, Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy dwa sosy.  Pierwszy…

Tort bezowy z owocami

 Składniki:

  • 6 białek
  • sól
  • 2 szklanki cukru
  • puszka ananasa w kawałkach
  • 6 mandarynek
  • 2 kiwi
  • 1/2 tabliczki białej czekolady

Krem:

  • 2 szklanki kremówki (30 proc.)
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny instant
  • sok  z 1/4 cytryny


Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać porcjami cukier i ubijać jeszcze przez 15 minut. Dwie tortownice wyłożyć pergaminem, przełożyć masę białkową. Suszyć bezy 2 godziny w 100 st. W tym czasie żelatynie rozpuścić w 3 łyżeczkach wrzątku. Kremówkę ubić z resztą składników. Ananasa obsączyć. Mandarynki podzielić na cząstki,  kiwi obrać i pokroić na plasterki.  Na bezie rozłożyć 2/3 owoców i kremu, przykryć drugą bezą, posmarować resztą kremu. Udekorować tort startą czekoladą i pozostałymi owocami. Chłodzić 3 godziny w lodówce. Bardzo smaczny polecam gorąco!

Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Renata Kałużna

 

 

Tort ananasowy Julianny

Ciasto: 4 jajka 1 szk. cukru-pudru 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 2-3 łyżki ciepłej wody 1 łyżka proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego Krem: 1 puszka ananasów 1 opakowanie budyniu śmietankowego 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka wody 200 g masła Krokant: 1 łyżka masła…

Tort Gruszkowy

Składniki:
Biszkopt:

  • 5 dużych jaj
  • 1,5 szklanki cukru-pudru1
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/3 szk. mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao  

Masa:

  • 1 kg gruszek
  • 1 opakowanie galaretki gruszkowej
  • 60 gr cukru (ok. 3 łyżek cukru)
  • 40gr cukru-pudru
  • 500 ml śmietanki 30%
  • sok z cytryny
  • płatki migdałowe i kilka listków świeżej mięty

 

Tarta cytrynowo-migdałowa

Składniki: 200 g mąki 100 g  masła 40 g cukru 1 duże żółtko 1 łyżka śmietany 100 ml śmietany kremówki 30% 5 cytryn 2 jajka 300 g cukru 150 g zmielonych migdałów (bez skórki) Sposób wykonania: Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko i śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (ok.…