Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: torty

Tort ananasowy

Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru-pudru 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 2-3 łyżki ciepłej wody 1 łyżka proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego Krem: 1 puszka ananasów 1 opakowanie budyniu śmietankowego 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka wody 200 g masła Krokant: 1 łyżka…

Masa do dekoracji z pianek marshmallows

Ta masa jest idealna do dekorowania tortów i ciast, wyczarujecie z niej istne dzieła sztuki. Składniki: • piank marshmallowa białe 45 dkg • cukier puder 1 kg • woda 3 łyżki Sposób przyrządzenia: Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody. Dodajemy połowę cukru pudru i mieszamy.  Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać resztę cukru…

Jagodowy tort

Pyszny torcik, byliśmy latem w górach i nazbieraliśmy tyle jagód, że i na ciasto starczyło.

Składniki:
• budyń waniliowy dwie sztuki ugotowane w 700 ml mleka
• masło 1 kostka
• cukier 1/2-3/4 szklanki
• jagody 1 szklanka
• galaretka o smaku owoców leśnych 2 sztuki

Ciasto:
• margaryna 1/2 kostki
• jajka 2 sztuki
• mąka 3/4 szklanki
• kakao 2 łyżki
• cukier puder 3/4 szklanki
• proszek do pieczenia
• woda 2 łyżki

Sposób przyrządzenia:
Margarynę, cukier, kakao, wodę rozpuszczamy w garnku na ogniu – musi powstać jednolita masa.
Do reszty dodajemy mąkę, proszek, żółtka i ubitą pianę z białek.  Wylewamy do tortownicy i pieczemy około 30-40 minut w tempo 190’C. Studzimy i kroimy na dwa blaty.  Budyń studzimy. Margarynę albo masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce budyń i dalej ucieramy.
Odkładamy 5 łyżek masy.  Odkładamy dwie łyżki jagód a resztę wrzucamy do pozostałej masy waniliowej. Dokładnie mieszamy.  Na blat czekoladowy wykładamy masę z jagodami i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch dajemy odłożoną masę bez owoców i posypujemy jagodami.  Całość zalewamy tężejącą galaretką (rozpuszczamy w 750 ml wody).
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa

Wiśniowo- czekoladowy torcik

  Składniki: • kakao 2 łyżki • wiśnie 60 dkg • galaretka wiśniowa 1 • serek biały waniliowy 50 dkg • żelatyna 4 łyżki • kakao 2 łyżki Biszkopt: • jajka 3 sztuki • cukier 1/3 szklanki • mąka 1/2 szklanki • mąka ziemniaczana 1 łyżka • olej 3 łyżki • proszek do pieczenia 1…