Składniki: 30 dkg tofu 1 duży banan 1 średnie kwaskowate jabłko 10 dkg suszonych śliwek 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 nieduża marchewka 1/2 szklanki rosołku warzywnego 1-2 łyżki oliwy z oliwek mielona ostra papryka granulowany czosnek imbir mielony Sposób przyrządzenia: Jabłko, marchewkę, seler, cebule oraz tofu pokroić w…
Tag: tofu
Sojowe
Kurczak z tofu i fasolą
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka oleju (najlepiej sezamowego) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru ½ puszki białej lub czerwonej fasoli konserwowanej 1 łyżka sosu chili 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki bulionu drobiowego 50 dkg tofu zielona cebulka, koperek, natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso kurczaka pokroić w drobną kostkę.…
Zupy
Zupa miso z krewetkami
by Marcin • • 0 Comments
Składniki: 4 szkl. miso z dodatkiem dashi 25 dag surowych krewetek bez skorupek 1 opakowanie kremowego tofu 4 pędy cebuli Sposób wykonania: 4 szklanki wody wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać misio i dokładnie wymieszać. Następnie dodać krewetki, trzymać na małym ogniu ok. 3 minut. W między czasie tofu pokroić w kostkę…
Wegetariańskie
Makaron z tofu, warzywami i ostrym sosem orzechowym
by Joanna • • 0 Comments
Składniki: 1 duże opakowanie makaronu Sos orzechowy: 1 szklanka lekko wyprażonych orzeszków ziemnych 1 szklanka wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru pieprz, chili do smaku Warzywa i tofu: 12 niedużych różyczek brokułu 1 marchewka pocięta w słupki o długości 5 cm 1 pęczek drobno pokrojonej cebuli dymki 12 kostek tofu ½ szklanki ulubionych kiełków…
Wieprzowina
Klopsiki mięsne po chińsku
by Krystyna • • 0 Comments
Klopsiki:
- 60 dkg mielonej wieprzowiny
- 10 dkg mielonego tofu
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 białko jaja
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżka drobniutko posiekanej dymki
- sól, pieprz do smaku
Sos:
- 30 dkg kapusty pekińskiej
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 szklanki wywaru mięsnego
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, cukier do smaku