Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka oleju (najlepiej sezamowego)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- ½ puszki białej lub czerwonej fasoli konserwowanej
- 1 łyżka sosu chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki bulionu drobiowego
- 50 dkg tofu
- zielona cebulka, koperek, natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone mięso kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso kurczaka, smażyć aż zacznie się rumienić. Dodać posiekany czosnek i imbir, smażyć przez 1 minutę mieszając. Dodać wypłukaną i obsączoną fasolę, sos chili i sojowy, podlać bulionem drobiowym i dusić przez 4 minuty. Dodać tofu pokrojone w grubą kostkę, dusić ostrożnie mieszając aż tofu będzie gorące. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez w Iwona Podgórna