Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z tofu i fasolą

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju (najlepiej sezamowego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • ½ puszki białej lub czerwonej fasoli konserwowanej
  • 1 łyżka sosu chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki bulionu drobiowego
  • 50 dkg tofu
  • zielona cebulka, koperek, natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone mięso kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso kurczaka, smażyć aż zacznie się rumienić. Dodać posiekany czosnek i imbir, smażyć przez 1 minutę mieszając. Dodać wypłukaną i obsączoną fasolę, sos chili i sojowy, podlać bulionem drobiowym i dusić przez 4 minuty. Dodać tofu pokrojone w grubą kostkę, dusić ostrożnie mieszając aż tofu będzie gorące. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez w Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *