Składniki:
- 30 dkg tofu
- 1 duży banan
- 1 średnie kwaskowate jabłko
- 10 dkg suszonych śliwek
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 nieduża marchewka
- 1/2 szklanki rosołku warzywnego
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- mielona ostra papryka
- granulowany czosnek
- imbir mielony
Sposób przyrządzenia:
Jabłko, marchewkę, seler, cebule oraz tofu pokroić w drobna kostkę. Banan pokroić w plasterki. Do rondelka wlewamy rosół podgrzewamy i dodajemy śliwki i oliwę z oliwek na małym ogniu dusimy aż napęcznieją śliwki, dodajemy pokrojone warzywa, banana i dusimy jeszcze ok 20 minut, doprawiamy do
smaku imbirem ,papryką, możną dodać kieliszek białego wina. Danie powinno być dosyć ostre dodatkiem może być ryż ugotowany na sypko z cykoria lub sałata lodową w sosie winegret.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez w Iwona Podgórna