.jpg)
Składniki:
.jpg)
-
- 1 cała wędzona szynka, surowa najlepiej z kością
- kilka ziaren pieprzy
- 4 liście laurowe
- dobra musztarda francuska
- brązowy cukier
- czosnek
Składniki: 2,5 kg szynki, boczku lub bekonu 1 nieduża kapusta włoska 6 ziaren pieprzu Sposób przyrządzenia: Mięso umieścić w odpowiednio dużym rondlu, zalać zimną wodą, dodać pieprz ziarnisty i doprowadzić do wrzenia. Gotować zbierając dokładnie szumowiny. Przykryć rondel pokrywką i gotować 2 i pół godziny na małym ogniu. Kapustę podzielić na ćwiartki, dodać do gotującego…
Składniki: 20 plastrów grubej, chudej szynki słoik szparagów zielonych i białych 3 jajka ugotowane na twardo chrzan, majonez. Sposób przyrządzenia: Jajka siekamy w drobną kosteczkę. Plasterki szynki rozkładamy pojedynczo na blacie. Następnie każdy plaster smarujemy cieniutko chrzanem i majonezem. Z jednej strony plasterka kładziemy szparag zielony i biały i posypujemy odrobiną jajka. Całość zawijamy…
Składniki: 30 dkg szynki lub kiełbasy 50 dkg pomidorów ½ szklanki majonezu 1 łyżka ostrej musztardy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć, osuszyć. Przekroić na połowę, łyżeczka usunąć nasiona, posolić i popieprzyć, ułożyć otworem do dołu aby ociekły z nadmiaru soku. Szynkę lub kiełbasę pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem i musztardą. Do każdej miseczki…
Składniki: szynka parmeńska w plastrach melon fenkuł (koper włoski) świeże figi 2 łyżki oliwy ½ łyżki soli ½ łyżeczki pieprzu Sposób przyrządzenia: Z bulwy kopru włoskiego odciąć szczyt i podstawę. Bulwę pokroić na ósemki, porozdzielać kolejne warstwy. Oliwę rozmieszać z solą i pieprzem, skropić nią fenku, wymieszać, po kilku minutach obsączyć z nadmiaru oliwy. Melon…