Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: szynka

Wędzonka wieprzowa z kapustą włoską

Składniki: 2,5 kg szynki, boczku lub bekonu 1 nieduża kapusta włoska 6 ziaren pieprzu Sposób przyrządzenia: Mięso umieścić w odpowiednio dużym rondlu, zalać zimną wodą, dodać pieprz ziarnisty i doprowadzić do wrzenia. Gotować zbierając dokładnie szumowiny. Przykryć rondel pokrywką i gotować 2 i pół godziny na małym ogniu. Kapustę podzielić na ćwiartki, dodać do gotującego…

Roladki ze szparagami

  Składniki: 20 plastrów grubej, chudej szynki słoik szparagów zielonych i białych 3 jajka ugotowane na twardo chrzan, majonez. Sposób przyrządzenia: Jajka siekamy w drobną kosteczkę. Plasterki szynki rozkładamy pojedynczo na blacie. Następnie każdy plaster smarujemy cieniutko chrzanem i majonezem. Z jednej strony plasterka kładziemy szparag zielony i biały i posypujemy odrobiną jajka. Całość zawijamy…

Szynka z majonezem w pomidorowych miseczkach

Składniki: 30 dkg szynki lub kiełbasy 50 dkg pomidorów ½ szklanki majonezu 1 łyżka ostrej musztardy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć, osuszyć. Przekroić na połowę, łyżeczka usunąć nasiona, posolić i popieprzyć, ułożyć otworem do dołu aby ociekły z nadmiaru soku. Szynkę lub kiełbasę pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem i musztardą. Do każdej miseczki…

Szynka parmeńska z melonem, fenkułem i figami

Składniki: szynka parmeńska w plastrach melon fenkuł (koper włoski) świeże figi 2 łyżki oliwy ½ łyżki soli ½ łyżeczki pieprzu Sposób przyrządzenia: Z bulwy kopru włoskiego odciąć szczyt i podstawę. Bulwę pokroić na ósemki, porozdzielać kolejne warstwy. Oliwę rozmieszać z solą i pieprzem, skropić nią fenku, wymieszać, po kilku minutach obsączyć z nadmiaru oliwy. Melon…