Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: szparagi

Wegetariańska pizza ze szparagami

Składniki:
Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:
Czasami brak nam czasu na przyrządzenia tradycyjnego ciasta na spód pizzy, możemy zastąpić drożdże proszkiem do pieczenia co przyśpieszy przygotowanie. Suche składniki dokładnie wymieszać, dodać wodę i dokładnie wyrobić ciasto aż uzyskamy jednorodną pulchną masę. Z wyrośniętego ciasta formować  spody pizzy o dowolnym kształcie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez około 7 minut aż ciasto lekko się przyrumieni.

Grzanki ze szparagami

Składniki: 24 kromki z bagietki pokrojonej skośnie 50 dkg oczyszczonych szparagów 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku tarty ser Sposób przyrządzenia: Kromki z bagietki obrumienić w piekarniku( po 1 minucie z każdej strony). W rondlu zalać szparagi minimalną ilością wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty, odcedzić, zalać na chwilę zimną wodą, obsączyć. Tak…

Grzanki ze szparagami

Składniki: 24 kromki z bagietki pokrojonej skośnie 50 dkg oczyszczonych szparagów 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku tarty ser Sposób przyrządzenia: Kromki z bagietki obrumienić w piekarniku( po 1 minucie z każdej strony). W rondlu zalać szparagi minimalną ilością wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty, odcedzić, zalać na chwilę zimną wodą, obsączyć. Tak…

Szparagi

Szparagi to warzywo z rodziny liliowatych obejmującej ok. 300 gatunków uprawianych głównie w cieplejszych obszarach Europu i Azji. Popularny w kuchni szparag lekarski jest uprawiany dla jadalnych młodych pędów. Stanowiły one przysmak w krajach starożytnej Europy, zwłaszcza w starożytnym Rzymie. Wartość odżywcza szparagów jest nieduża. Zawierają niewiele związków mineralnych i witamin oraz endogenny  aminokwas –…