Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 jajko 1 szklanka tartej bułki 1 łyżka posiekanych migdałów olej sól, pieprz 1 kg szparagów 1 łyżka masła Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, pokroić na 4 kotlety i delikatnie rozbić tłuczkiem. Kotlety zamoczyć w skłóconym jajku i obtoczyć w panierce przygotowanej z tartej bułki wymieszanej z posiekanymi migdałami. Smażyć na…
Tag: szparagi
Pizza
Green pizza
by Kinga • • 0 Comments
Sos
Składniki:
- 1 łyżeczka masła
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ½ kostki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ketchupu
- sproszkowany czosnek
- sól, mąka ziemniaczana
Sposób przyrządzenia:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.
Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.
Zakąski
Krewetki ze szparagami w galarecie winnej
by Olga • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg krewetki gotowane mrożone 5 jajek ugotowanych na twardo 50 dkg główki zielonych szparagów 1 szklanka bulionu rybnego lub drobiowego 2 szklanki białego wina żelatyna Sposób przyrządzenia: Krewetki rozmrozić, przelać wrzątkiem na sicie, obsączyć. Jaka obrać, podzielić na ćwiartki. Szparagi ugotować lub jeśli użyjemy konserwowych wypłukać, obsączyć. Z bulionu, wina i żelatyny przygotować…