Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 6 szkl. rosołu
- 1 porcja włoszczyzny
- 5 cebul
- vegeta
- ½ kg ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Składniki: 2 l wywaru 1 kg świeżego szczawiu pęczek koperku 1 szkl. kwaśnej śmietany 8 jajek sól pieprz cukier Sposób wykonania: Wywar doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać do niego posiekany szczaw. Gotować kilkanaście minut. W między czasie ugotować jajka na twardo. Następnie zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Pod koniec zabielić śmietaną. Podawać…
Składniki: 100 g białego sera 1 szkl. gęstej śmietany sok i starta skórka z cytryny ½ łyżeczki miodu ½ szkl. posiekanego szczawiu sól pieprz Sposób wykonania: Ser zmiksować razem z sokiem i skórką z cytryny, śmietaną, miodem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodać szczaw i całość dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.