Składniki:
- • 150 g szczawiu
• 2 marchewki
• 100 g selera
• 1 pietruszka
• 200 g cebuli
• 2 łyżki masła
• 1 łyżeczka mąki
• 100 ml śmietany
• 4 jajka ugotowane na twardo
• sól
• pieprz
Składniki: 500 g młodej pokrzywy 3-4 ząbki czosnku garść młodych liść szczawiu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej koperku 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz łyżka miodu 2-3 łyżki octu winnego Sposób wykonania: Pokrzywę wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty. Po tym czasie ją odcedzić i przelać…
Składniki: 4 papryki 120 g szczawiu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyzki oleju ½ szkl. kefiru orzechy włoskie sól pieprz Sposób wykonania: Paprykę pokroić w kostkę, szczaw w paski a orzechy posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą. Następnie polać olejem wymieszanym z kefirem. Całość delikatnie przemieszać i posypać posiekana…
Składniki: 500 g szczawiu 1,8 l bulionu 2 cebule 2 ziemniaki łyżka masła 4 jajka ugotowane na twardo sól pieprz liść laurowy ½ szkl. śmietany Sposób wykonania: Szczaw drobno posiekać i przesmażyć na rozgrzanym maśle po czym przetrzeć go przez sito. W między czasie posiekać cebulę i zeszklić. Następnie do gotującego się bulionu wrzucić ziemniaki…