Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: święta

Panga w marynacie

Składniki: 1,5 kg filet z pangi jajka 3 cebule tarta bułka sól, biały pieprz Zalewa: 3 szklanki wody pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki 10%octu 3 łyżki cukru pół łyżeczki soli ziele angielskie listek laurowy czosnek i keczup Sposób przyrządzenia: Rybę skropić cytryną , przyprawić, wstawić do lodówki. Obrać 3 cebule, pokroić połówki. Przygotować…

Krewetki królewskie w cieście

Składniki:

  • odwłoki krewetek królewskich
  • olej
  • plaster cytryny
  • listki sałaty lub kapusty pekińskiej
  • pomidor koktajlowy   lub marchewka

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok cytrynowy
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, biały

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki piwa
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • olej
  • ¾ łyżki proszku do pieczenia
  • sól, biały pieprz

Migdałowiec – Bienenstich

Składniki: Ciasto drożdżowe: 50 dag maki tortowej 2 jaja i 2 żółtka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki ciepłego mleka(letnie) 3 dag drożdży 12 dag masła Sposób przyrządzenia: Zrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć na formą do pieczenia i znowu postawić do wyrośnięcia. Polewa: Składniki: 1 kostka masła 25 dag…

Ryba maślana w jarzynach

Składniki: 1 kg filetów z ryby maślanej 2 marchewki 1 pietruszka 1 por, biała część nieduży kawałek selera natka pietruszki oliwa z oliwy sok z cytryny sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę dokładnie opłukać, osączyć, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Obtaczać je w mące i smażyć na rozgrzanej…

Kotlet cordon blue z kurczaka

Składniki: piersi z kureczka ser żółty w plastrach ogórek kiszony szynka gotowana  w plastrach kukurydza konserwowa natka pietruszki łyżeczka masła mąka jajka bułka tarta olej sól, pieprz Ziemniaki piure: po 2 ziemniaki na osobę 1 łyżka śmietany 2 łyżki masła kminek ½ cebuli Sposób przyrządzenia Kotlet: Pierś kurczęcą pozbawiamy kości strzałkowej i dzielimy na dwie…