Składniki: 1 duży pstrąg ½ szklanki białego wytrawnego wina 5 piórek zielonej cebulki grubo pokrojony estragon do smaku sól, biały pieprz cytryna do dekoracji Sposób przyrządzenia: Pstrąga sprawić, usunąć skórę, dokładnie umyć i osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. W rondlu umieścić porcje ryby, podlać winem, dodać estragon i…
Tag: święta
Pstrąg
Wigilijny pstrąg w migdałowej panierce
by Aleksandra Łyko • • 0 Comments
Składniki: 2 pstrągi 1 łyżka płatków migdałowych 5 łyżek bułki tartej 1 ząbek czosnku 2 jajka 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól, biały pieprz plastry pomarańczy Sposób przyrządzenia: Pstrągi sprawić nie odcinając głowy. Usunąć oczy i łuki skrzelowe, dokładnie umyć, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Czosnek obrać, rozgnieść w prasce, nasmarować nim jamy brzuszne…
Łosoś
Łosoś na parze z cebulą i pomidorami
by Sylwia Kęsik • • 0 Comments
Torty
Torcik amaretto
by Waldek Kępczyński • • 0 Comments
Składniki:
- 5 dkg kruchych ciasteczek migdałowych
- 30 dkg masła
- 3 jajka
- 8 dkg cukru pudru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 6 dkg mąki
- 6dkg mielonych migdałów
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 puszka moreli
- budyń waniliowy z cukrem
- ½ litra mleka
- 4 łyżki likieru amaretto
- 3 łyżki cukru
- sól
- 1 ½ łyżeczki żelatyny instant
Inne wypieki
Bułeczki drożdżowe z owocami
by Sylwia Łangowskia • • 0 Comments
Składniki: 60 dkg mąki ½ szklanki mleka 4 łyżki cukru 6 dkg drożdży 6 łyżek oleju 8 dkg śmietany lekko ukwaszonej 35% szczypta soli Nadzienie: szklanka mleka ½ opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 1 łyżka cukru 9 dkg śmietany lekko ukwaszonej 35% 4 szt kiwi 15 dkg agrestu ze słoiczka Sposób przyrządzenia: Do miski wsypać…