Składniki: pszenica (najlepiej białe duże ziarna) mak miód bakalie wg uznania Sposób przyrządzenia: Pszenicę moczymy przez kilka godzin. Zalewamy świeżą wodą do momentu aż będzie ją można rozgnieść między palcami. Po ugotowaniu płuczemy i odsączmy. Mak zalewamy wrzątkiem, chwilę gotujemy i odsączamy na gęstym sicie. Po wystudzeniu mielimy w melakserze lub w maszynce do mielenia…
Tag: świąteczne
Jajka
Jajka w sosie z koreczków helskich (polskie anchois)
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 5 jajkek ugotowanych na twardo kila łyżeczek wyprażonych, posiekanych orzechów nerkowca Sos: kilka łyżek serka homogenizowanego 1 puszka koreczków helskich 2 łyżki majonezu , 1 łyżeczkatartego chrzanu 2 łyżki posiekanyc orzechów nerkowca sól, biały pieprz Sposób wukonania: Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Obrać ze skorupek i przekroić na pół. Zmiksować składnii sdosu i doprawić.…
Karp
Karp marynowany
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: karp 1,5 do 2 kg oliwa z oliwek pieprz biały mąka Marynata: 1 marchew 1 pietruszka 1 duża cebula 1/2 małego selera korzeniowego liście laurowe, ziarna ziela angielskiego (wg upodobań) 1/8- 1/2szklanki octu spirytusowego (wg smaku) Sposób wykonania: Karpia sprawiamy, filetujemy, myjemy, kroimy w dzwonka, nacieramy solą i pieprzem. Oprószamy mąką, smażymy na oliwie na…
Mazurek
Mazurek wykwintny
by Izunia • • 0 Comments
Składniki: 40 dag masła 40 dag mąki 15 dag cukru 15 dag migdałów w płatkach posiekane orzechy laskowe rodzynki sułtańskie drobno starta skórka z cytryny konfitura z wiśni kondenzowane kolorowe owoce 4 gotowane żółtka 1 żółtko surowe szczypta soli 1 całe jajko do dekoracji: drobno posiekane kondenzowane owoce, obrane se skórki migdały Sposób wykonania: Utrzeć miękkie masło…
Inne mięsa
Pasztet wielkanocny *
by marek • • 1 Comment

* Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:
- Mięso z 1 królika
- Mięso gulaszowe z dzika – 0,7 kg
- Wątróbka drobiowa – 0,3 kg
- Cebula – 0,2 kg
- Czosnek – 0,05 kg
- Słonina – 0,3 kg
- Jaja – 5 szt.
- Czerstwa bułka – 0,15 kg
- Śliwki suszone – 0,1 kg
- Morele suszone – 0,1 kg
- Figi suszone – 0,08 kg
- Sól, pieprz
- Owoc jałowca, liść laurowy, ziele angielskie
