Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: strudel

Ciasto na węgierski strudel

Składniki: 250 g mąki 1 łyżka oliwy 1 jajko 1 łyżeczka octu winnego sól Sposób wykonania: Do mąki dodać jajka roztrzepane z octem, oliwa i szczyptą soli. Całość dokładnie wyrabiać w razie potrzeby dolewać odrobinę ciepłej wody. Ciasto powinno być dokładnie wyrobione aż do powstania na powierzchni pęcherzyków powietrza. Z powstałego ciasta uformować kulę, którą…

Strudel jabłkowy Ilony

Ciasto: mąka 1/2 szklanki olej 3 łyżki cukier 1 łyżka woda 1/2 szklanki sól 1 szczypta Nadzienie: jabłka 4 sztuki suchary 4 sztuki masło 1 łyżka Poza tym: jajko 1 sztuka cukier puder 1 łyżka cynamon 1/4 łyżki Sposób przyrządzenia Z mąki pszennej, cukru, oleju, wody i soli należy zagnieść ciasto, a następnie je rozwałkować…

Orzechowy strudel Kasi

Składniki: • 3 żółtka • 80 g cukru • 50 g masła • 200 g mielonych orzechów włoskich • 100 g tartych biszkoptów • ½ łyżeczki cynamonu • skórka otarta z ½ cytryny • 20 ml rumu • 50 g rodzynek • 3-4 łyżki mleka Sposób wykonania: 2 żółtka utrzeć z dodatkiem cukru, wówczas dodać…

Strudel jabłkowy z nutą cynamonu.

Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki. 0,2 l. wody 1 łyżeczka oleju 2 szczypty soli 1 jajko Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 4 szczypty cynamonu 0,75 kg cukru zwykłego Sposób przyrządzenia: Ciasto: Mieszamy wszystkie składniki z połową mąki, gdy się nam połączą to dodajemy resztę maki. (Uwaga ilość mąki może się trochę różnić, zależne jest to…

Strudel serowo-czereśniowy

Składniki: 30 dag mąki, 1 łyżka octu, 5 łyżek oleju, 2 łyżki cukru, sól, 1 paczka cukru waniliowego, 6 dag masła, 75 dag sera twarogowego, 4 jajka, skórka z 1 cytryny, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 70 dag czereśni, tłuszcz do wysmarowania formy, cukier puder do posypania. Sposób przyrządzenia: Mąkę wsypać na stolnicę, dodać szczyptę soli,…