Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto na węgierski strudel

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Do mąki dodać jajka roztrzepane z octem, oliwa i szczyptą soli.
    Całość dokładnie wyrabiać w razie potrzeby dolewać odrobinę ciepłej wody.
    Ciasto powinno być dokładnie wyrobione aż do powstania na powierzchni pęcherzyków powietrza.
    Z powstałego ciasta uformować kulę, którą przykryć gorącą deską i odstawić przykryte ręcznikiem na 1 godzinę.
    Po tym czasie wziąć obrus i podłożyć pod niego talerz.
    Ciasto rozwałkować po czym rozciągnąć go na talerzu aż będzie miało grubość bibułki.
    Odstawić do wyschnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *