Skład: duża cebula papryka 120g pieczarek 2 ząbki czosnku wołowina bez kości kilka pomidorów 500g czerwonej fasoli z puszki sól, pieprz Cayenne, chili, pieprz czarny, reszta przypraw do smaku Sposób wykonania: Dusimy na oleju cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, paprykę pokrojoną w kostkę, pieczarki (około 120 g ) przekrojone na połówki i 2 posiekane…
Tag: staropolska kuchnia
Wódka
Grejpfrutowa wódka
by pejsik • • 1 Comment
Skład:1/3 wódki 2/3 soku z czerwonych grejpfrutów lód kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania:Wlać najpierw wódkę, dodać sok, lód i cytrynę.
Marynaty
Gruszki, jabłka i śliwki w marynacie bez octu
by A. • • 0 Comments
Skład: kilogram twardych gruszek Kilogram jabłek Kilogram śliwek 3/4 kg cukru 8-10 goździków kawałek cynamonu 10 ziarnek pieprzu 10 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób wykonania: 3-4 szklanki wody zagotować z cukrem i korzeniami, wsypać 1,5 łyżeczki kwasku. Gruszki obrać, przekroić na pół lub na ćwiartki, odrzucić gniazda, wrzucić do syropu i…
Wino
Wino z pomaranczy
by pejsik • • 0 Comments
Skład: 6kg obranych bezpestkowych pomarańczy 6l wody 1,9kg cukru 3g pożywki Sposób wykonania: Pomarańcze zmiażdżyć, dodać 1/3 wrzącej wody, po ostudzeniu dodać zaczyn drożdży, po 1 dniu odcedzić, wygnieść, na miazgę nalać znowu 1/3 wody itd. Czynność powtórzyć jeszcze raz i w tej ostatniej wodzie rozpuścić na ciepło cukier, dodać do moszczu, dodać pożywki i…
Sałatki
Sałatka z selerem
by pejsik • • 3 komentarze
Skład: słoik selera konserwowego kiełbasa lub szynka ananas z puszki kukurydza cebula lub por rodzynki majonez Sposób wykonania: Wszystko razem wymieszać. Pychota!!