Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: staropolska kuchnia

Chili

Skład: duża cebula papryka 120g pieczarek 2 ząbki czosnku wołowina bez kości kilka pomidorów 500g czerwonej fasoli z puszki sól, pieprz Cayenne, chili, pieprz czarny, reszta przypraw do smaku   Sposób wykonania: Dusimy na oleju cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, paprykę pokrojoną w kostkę, pieczarki (około 120 g ) przekrojone na połówki i 2 posiekane…

Gruszki, jabłka i śliwki w marynacie bez octu

Skład: kilogram twardych gruszek Kilogram jabłek Kilogram śliwek 3/4 kg cukru 8-10 goździków kawałek cynamonu 10 ziarnek pieprzu 10 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki kwasku cytrynowego   Sposób wykonania: 3-4 szklanki wody zagotować z cukrem i korzeniami, wsypać 1,5 łyżeczki kwasku. Gruszki obrać, przekroić na pół lub na ćwiartki, odrzucić gniazda, wrzucić do syropu i…

Wino z pomaranczy

Skład: 6kg obranych bezpestkowych pomarańczy 6l wody 1,9kg cukru 3g pożywki Sposób wykonania: Pomarańcze zmiażdżyć, dodać 1/3 wrzącej wody, po ostudzeniu dodać zaczyn drożdży, po 1 dniu odcedzić, wygnieść, na miazgę nalać znowu 1/3 wody itd. Czynność powtórzyć jeszcze raz i w tej ostatniej wodzie rozpuścić na ciepło cukier, dodać do moszczu, dodać pożywki i…