Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Filety z dorady – 400 g Oliwa – 6 łyżek Pomarańcze (cząstki bez skórki) – 3 szt. Grapefruit (cząstki bez skórki) – 2 szt. Cytryna (cząstki bez skórki) – 1 szt. Sok z pomarańczy – 150 ml Anchois drobno pokrojone – 50 g Masło – 150 g Pieprz, sól, cukier…
Tag: staropolska kuchnia
Zupa Pomidorowa
Zupa pomidorowa po lwowsku
by Bahus • • 0 Comments
Desery
Sorbet truskawkowy z szampanem
by liwo • • 2 komentarze
Kurczak
Kurczak w karmelu
by liwo • • 0 Comments
Składniki: 8 ćwiartek kurczaka(koniecznie z nóżką) 8 ząbków czosnku 8 łyżeczke vegety 8 łyżeczek masła 8 łyżeczek cukru sól,pieprz tłuszcz Sposób wykonania: Blachę posmarować tłuszczem.Ćwiartki kurczaka umyć,dokładnie osuszyć.Posolić ,popieprzyć i odstawić w chłodne miejsce.Zrobić karmel:cukier zagotować z niewielką ilością wody i trzymać na małym ogniu,stale mieszając,aż nabierze brązowego koloru.Do karmelu dodać szybko vegetę,masło i wyciśnięty…
Grillowane ziemniaki
Ziemniaki z ogniska czyli duszone
by Paweł • • 1 Comment
Rozpoczynamy sezon gilowy 2005 chciałem Wam przedstawić przepis na ziemniaki duszone. Potrawa znana w niewielu regionach polski choć ostatnio rozpowszechnia się bardzo szybko / i bardzo dobrze / .Pochodzenie duszonych przypisuje się zachodnim sąsiadom ,danie uległo spolszczeniu na Śląsku gdzie jest od lat nieodzownym elementem imprez i zabaw plenerowych. Składniki: ziemniaki cebula marchewka pory buraczek…