Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:
- Filety z dorady – 400 g
- Oliwa – 6 łyżek
- Pomarańcze (cząstki bez skórki) – 3 szt.
- Grapefruit (cząstki bez skórki) – 2 szt.
- Cytryna (cząstki bez skórki) – 1 szt.
- Sok z pomarańczy – 150 ml
- Anchois drobno pokrojone – 50 g
- Masło – 150 g
- Pieprz, sól, cukier – do smaku
- Bazylia pokrojona – 50 g
- Mąka – 4 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Rybę zamarynować w soku z cytryny i pomarańczy z dodatkiem bazylii przez około 20 min. Osuszyć, a następnie oprószyć w mące i obsmażyć na oliwie na złoty kolor. W ostatniej fazie smażenia wlać sok pomarańczowy, dodać anchois i chwilę gotować odparowując sok. Dodać masło, energicznie mieszając do uzyskania jednolitej majonezowej konsystencji. Na koniec dodać cytrusy i pokrojoną bazylię. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Autor: Piotr Murawski