Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorada w cytrusach po grecku*

Cykl – przepisy mistrzów.
dorada4he.jpgSkładniki:

  • Filety z dorady – 400 g
  • Oliwa – 6 łyżek
  • Pomarańcze (cząstki bez skórki) – 3 szt.
  • Grapefruit (cząstki bez skórki) – 2 szt.
  • Cytryna (cząstki bez skórki) – 1 szt.
  • Sok z pomarańczy – 150 ml
  • Anchois drobno pokrojone – 50 g
  • Masło – 150 g
  • Pieprz, sól, cukier – do smaku
  • Bazylia pokrojona – 50 g
  • Mąka – 4 łyżki

Sposób przyrządzenia:
Rybę zamarynować w soku z cytryny i pomarańczy z dodatkiem bazylii przez około 20 min. Osuszyć, a następnie oprószyć w mące i obsmażyć na oliwie na złoty kolor. W ostatniej fazie smażenia wlać sok pomarańczowy, dodać anchois i chwilę gotować odparowując sok. Dodać masło, energicznie mieszając do uzyskania jednolitej majonezowej konsystencji. Na koniec dodać cytrusy i pokrojoną bazylię. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Autor: Piotr Murawski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *