Składniki: 4 żółtka, 15 dag cukru, 150 ml białego wytrawnego wina. skórka otarta z 1 cytryny Sposób przyrządzenia: W misce utrzeć do białości żółtka z cukrem, dodać skórkę z cytryny(uprzednio sparzonej i dobrze wyszorowanej). Włożyć miskę do naczynia z wrzącą wodą i dodając po łyżce wina, ubijać masę trzepaczką lub mikserem, do momentu, aż powstanie…
Tag: staropolska kuchnia
Dorsz
Dorsz romantyczny II
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 6 sporych kawałków dorsza, 3 ząbki czosnku, 10 dag masła, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/4 łyżeczki białego pieprzu, 200 ml mleka, sól Sposób przyrządzenia: Kawałki dorsza ułożyć w natłuszczonej brytfannie, pokryć kostkami masla i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Gdy masło się stopi, posypać przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zmieszanym z natką pietruszki. Doprawić…
Zupy
Bulion z klopsikami w zielonej pietruszce
by Bahus • • 0 Comments
Żurek
Żurek na serwatce
by sara • • 0 Comments
Sałatki
Sałatka z brokułami
by sara • • 1 Comment
Składniki: 1 kalafior 1 brokuł 3 pomidory 30 dag pieczarek 4 jajka 1 mały słoik majonezu opakowanie gęstej śmietany pęczek koperku Sposób przyrządzenia: Kalafior i brokuły opłukać,odciąć zgrubiałe końce.Ugotować każde warzywo w osobnym garnku,w osolonej wodzie na półmiękko.Jajka ugotować na twardo,po ostudzeniu obrać,pokroić w talarki.Pomidor sparzyć,obrać ze skórki,pokroić w większa kostkę.Majonez wymieszać ze śmietaną na…