Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: staropolska kuchnia

Łosoś z grilla

Składniki: 4 porcje: 4 dzwonki łososia (około 70 dag) pół szklanki gęstej śmietany 2 cebule sok i skórka otarta z cytryny 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól Wykonanie: Śmietanę wymieszaj z solą i otartą skórką z cytryny. Umyte i osuszone dzwonki łososia natrzyj śmietaną, nadziej na rożen lub upiecz na grillu. Cebulę drobno pokrój, skrop…

Kotlety wieprzowe z grilla

Składniki: 800 g schabu 2-3 łyżki oliwy po łyżce pokrojonej zielonej pietruszki i szczypiorku jarzynka pieprz Wykonanie: Mięso opłucz, osusz i usuń kości kręgosłupa. Następnie pokrój je na kotlety grubości 1,5 cm tak, aby każdy kotlet miał kostkę żebrową. Kostki oczyść z błonki, mięso lekko rozbij. Teraz wymieszaj oliwę z pietruszką, szczypiorkiem, jarzynką do mięs…

Melon z krewetkami – sałatka

Składniki: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 30 dag krewetek 2 melony 2 pomidory  łyżki soku z cytryny 1 cała cytryna koper, sól, pieprz Wykonanie: Melony przekroić na pół, usunąć pestki. Miąższ wydrążyć pokroić w kostki. Pomidory pokroić w ósemki. Majonez połączyć z jogurtem i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Krewetki połączyć…

Sałatka babie lato

Składniki: 3 jabłka 3 gruszki kilka sliwek węgierek kiść winogron sok z cytryny łyżka cukru pudru garść sparzonych rodzynek garść wyłuskanych orzechów włoskich 1,5 kieliszka białego wytrawnego wina Wykonanie: Jabłka i gruszki obrać, pokroić w kostkę, polać sokiem z cytryny. Wydrylowane śliwki pokroić na ćwiartki, winogrona na połówki. Wymieszać owoce z cukrem pudrem i rodzynkami,…

Ślicznotka (sałatka warstwowa)

Składniki: 5 -6 pomidorów 1 papryka czerwona (lub po kawałku czerwonej zielonej i zółtej) 20 dag żółtego sera 2 łyżki majonezu sól Wykonanie: Pomidory umyć (ew. sparzyć i obrać ze skórki), pokroić w kostkę. Przełozyć do przezroczystej, szklanej salaterki. Posolić. Nadmiar soku można usunąć.Ser, utrzec na tarce o drobnych oczkach. Przykryc nim pomidory. Na warstwie…