W Lublinie żył Widzący z Lublina, jeden z najsłynniejszych cadyków polskich. Lublin leży koło Piask, gdzie Sztukmistrz z Lublina, bohater Singera jadał w karczmie, której już nie ma. Oto garść informacji o żydowskiej kuchni zaprawionej magią. Mówiąc o kuchni żydowskiej trzeba najpierw wyjaśnić, co to jest kuchnia koszerna i co oznacza słowo koszerny. KOSZERNY –…
Tag: staropolska kuchnia
Karp
Fileciki z karpia duszone w liściach szpinaku*
by marek • • 0 Comments
*Cykl – przepisy mistrzów Składniki: (10 porcji) Karp (filet) – 1,00 kg Szpinak liściasty – 0,50 kg Śmietana 30% – 0,5l Masło – 0,20 kg Czosnek – 0,03 kg Ziemniaki – 1,00 kg Borowiki – 0,40 kg Cebula – 0,10 kg Marchewka – 0,20 kg Dekoracja: koperek, rozmaryn Przyprawy: cukier, sól, pieprz, pieprz czerwony, przyprawa…
Porady i Ciekawostki
Daje krzepę, krasi lica……….
by marek • • 2 komentarze
Jest w południowej Polsce niewielkie miasteczko, które słynie na cały kraj i jego okolice z produkowania bimbru, a dokładniej rzecz biorąc śliwowicy. Pewnie osoby, które miały okazję skosztować tego trunku wiedzą już, że miasteczkiem tym jest Łącko. Sztuka produkcji śliwowicy jest w tym regionie przekazywana z pokolenia na pokolenie już od niemalże czterech wieków, bo…
Porady i Ciekawostki
Bób
by marek • • 18 komentarzy
Powoli mija sezon truskawkowy, nadchodzi sezon „bobobrania” czyli bobu popularnego nie tylko w Polsce warzywa. Oto garść informacji wyszperanych w internecie. Bób – (nasiona jednorocznej rośliny z rodziny motylkowatych) uprawiany był już 2822 lat p.n.e. w Chinach. Roślinę tę znano również w starożytnej Grecji, Rzymie, Egipcie i innych krajach. Bób spożywał prorok Ezechiel i król…
Skandynawia
Karmel puding
by mJERRYj Ulvik 2005 • • 1 Comment
Składniki:-1l mleka pełne -10 jaj -cukier waniliowy -cukier biały -śmietana kremówka Sposób przyrządzenia:Jaja mieszamy z cukrem, dodajemy mleko, smietanę, cukier waniliowy, palimy cukier i wlewamy do formy-zalewamy uprzednio przygotowany mix(przez sito) wsadzamy do pieca (sauna) na ok 1,5 godz w zaleznosci od forem na ok 85 stopni podajemy schlodzone z sosem karmelowym i bita smietana…