Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: staropolska kuchnia

Delikatna sałtka z pieczarek

Bardzo delikatna sałatka z pieczarek, doskonała jako przystawka. Składniki: 1 kg pieczarek 5-6 jajek 1 duża cebula majonez sól, pieprz zielona pietruszka Sposób przyrządzenia: Pieczarki obgotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić, pokroić w paseczki. Jajka ugotować na twardo i pokroiś w ósemki. Cebule pokroić w cieniutkie plasterki i sparzyć (koniecznie) wrzątkiem. Wszystkie składaniki delikatnie wymieszać…

Sałatka z kalafiora

Składniki: 2 średniej wielkości kalafiory 1 puszka kukurydzy 5-10 ząbków czosnku majonez Sposób przygotowania: Kalafior umyć, osuszyć rozdrobnić same różyczki (bez łodyżek). wielkość około 0,5 -0,7 cm. Dodać odsączoną kukurydzę, wymieszać z majonezem, wycisnąć czosnek. Nie wymaga przypraw. * Pasuje do potraw mięsnych z grill-a

Zapomniana dynia

Dynie,rośliny pochodzące z Ameryki Środkowej. W Polsce popularnie zwana "Banią". Rodzaj ten liczy około 20 gatunków. Uprawiana już od 4000 lat p.n.e. przez Inków. Do Europy rośliny sprowadzone zostały przez Hiszpanów w XVI wieku. Rośliny przeważnie jednoroczne. Dynię uprawia się jako roślinę pokarmową, paszową lub przemysłową-oleistą. Owoce dyni są bardzo duże. Nasiona są jadalne, zawierają…

Sorbet porzeczkowo-malinowy

Składniki: 75 dag czerwonych porzeczek, 25 dag malin, 1 cytryna, 20 dag cukru. Sposób przyrządzenia: Do rondla wlać niepełną szklankę wody, wsypać cukier, gotować przez 5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wystudzić. Porzeczki odszypułkować, umyć, osuszyć. Maliny wrzucić do sitka, opłukać, osączyć. Cytrynę wyszorować, pokroić na cienkie plasterki. Porzeczki i…