Składniki: 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej 1 puszka brzoskwiń w zalewie 800 g serka homogenizowanego 2 opakowania żelatyny 800 g musu jabłkowego 3 duże gruszki 100 g cukru pudru Sposób przyrządzenia: Obie galaretki rozpuścić w 700 ml wody. Lekko przestudzić. Brzoskwinie z puszki osaczyć i pokroić w ósemki. Galaretkę wlać do okrągłej formy z kominkiem. Włożyć…
Tag: staropolska kuchnia
Jednogarnkowe
Zapiekanka z fasoli
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 15 dag boczku, 3 szalotki, 30 dag ugotowanej białej fasoli (z puszki), 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 50 ml białego wytrawnego wina, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany, 10 dag czerstwego chleba, 15 dag ementalera, 3 jajka, 2 łyżki masła, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku. Sposób przyrządzenia: Boczek pokroić w drobną kostkę. Szalotki…
Łosoś
Łosoś monia
by j.mon • • 0 Comments
Płat wyfiletowanego łososia , opłukać, nasolić garść soli, następnie posypać garścią cukru ,dodać świerzej bazyli i owinąć folią i pozostawić na trzy dni w lodówce. Pokroić po wyjęciu na ciękie paski i podawać z masełkiem i weką , do smaku z majonezem. Smacznego Janusz Moniowski.
Porady i Ciekawostki
Likiery
by marek • • 1 Comment
W Polsce likiery przeżywały rozkwit swojej największej popularności w XIX wieku. Szczególną popularnością cieszyła się zwłaszcza ich odmiana zwana rosolisami. Rosolisy przyrządza się podobnie jak likiery, są jednak od nich mocniejsze. Ich historia rozpoczęła się w 1823 r., kiedy dobra łańcuckie przejął Alfred Potocki, wnuk księżnej Lubomirskiej. Wówczas powstała fabryka wódek i likierów. Założono sklepy…