Składniki: 225 g ciecierzycy sok z 2 cytryn 150 ml pasty sezamowej Tahiti 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta mielonego kminku sól pieprz 1 łyżka papryki w proszku posiekana natka pietruszki chleb pita Sposób wykonania: Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wymienić wodę na świeża i doprowadzić do zagotowania…
Tag: sosy
Listy
Dip z wędzonej czerwonej papryki
by Alina Gaweł • • 0 Comments
Składniki: 4 duże wędzone czerwone papryki ze słoika, razem z zalewą 100 g pełnotłustego twarożku ½ łyżeczki soku z cytryny sól pieprz chlebek pita Sposób wykonania: Paprykę drobno posiekać po czym dodać do niej twarożek, sok z cytryny, solą oraz pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym…
Listy
Dip z wędzonej ikry dorsza
by Alicja Szwed • • 0 Comments
Składniki: 225 g wędzonej ikry dorsza 1 ćwiartka cebuli 55 g bułki tartej 1 ząbek czosnku stara skórka i sok 1 cytryny 150 ml oliwy z oliwek 6 łyżek gorącej wody pieprz czarne oliwki kapary natka pietruszki Sposób wykonania; Cebulę drobno posiekać po czym dodać do niej ikrę i całość dokładnie mieszać, najlepiej w robocie…
Listy
Śmietanowy sos grzybowy
by Olgierd Pilarski • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki niesolonego masła 1 łyka posiekanej szalotki 300 g leśnych grzybów ½ łyżeczki soli pieprz 1 szkl śmietany sok z cytryny Sposób wykonania: Posiekane szalotki wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Gdy się zarumienią wrzucić pokrojone w plasterki grzyby. Doprawić d o smaku solą oraz piw perzem i trzymać na ogniu, aż większość …
Listy
Dip grzybowy Karoliny
by Karolina Dominiak • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 kapelusz pieczarki 300 g małych pieczarek ½ paczki zupy cebulowej w proszku ½ l kwaśnej śmietany 8 szkl pokrojonych warzyw: marchewki, selera, papryki, cukinii, kabaczka Sposób wykonania; Kapelusz pieczarki wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć go około 5 minut po czym go odcedzić, a gdy ostygnie posiekać. Mniejsze…