Składniki:
- 225 g wędzonej ikry dorsza
- 1 ćwiartka cebuli
- 55 g bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- stara skórka i sok 1 cytryny
- 150 ml oliwy z oliwek
- 6 łyżek gorącej wody
- pieprz
- czarne oliwki
- kapary
- natka pietruszki
Sposób wykonania;
Cebulę drobno posiekać po czym dodać do niej ikrę i całość dokładnie mieszać, najlepiej w robocie kuchennym.
Następnie w trakcie mieszania dodawać jeszcze czosnek, bułkę tartą oraz sok i skórkę z cytryny.
Gdy wszystkie składniki się połączą wówczas stopniowo wlewać jeszcze oliwę z oliwek a na koniec wodę.
Doprawić do smaku pieprzem.
Powstały dip przełożyć do miseczki i schłodzić w lodówce.
Przed podaniem udekorować oliwkami, kaparami oraz natką pietruszki.