Składniki:
- 225 g ciecierzycy
- sok z 2 cytryn
- 150 ml pasty sezamowej Tahiti
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta mielonego kminku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka papryki w proszku
- posiekana natka pietruszki
- chleb pita
Sposób wykonania:
Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia wymienić wodę na świeża i doprowadzić do zagotowania po czym gotować na małym ogniu do miękkości.
Wówczas ja odcedzić i zmiksować na gładką pastę z dodatkiem soku z cytryny.
Następnie dodać jeszcze tahini, oliwę z oliwek, kminek oraz posiekany czosnek.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wstawić do lodówki na około1 godzinę.
Po tym czasie dodać łyżkę oliwy oraz paprykę, wymieszać i przełożyć do salaterki.
Udekorować natką pietruszki i podawać z chlebkiem pita.