Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dip z ciecierzycy z sezamem

Składniki:

  • 225 g ciecierzycy
  • sok z 2 cytryn
  • 150 ml pasty sezamowej Tahiti
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta mielonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • posiekana natka pietruszki
  • chleb pita

Sposób wykonania:
Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia wymienić wodę na świeża i doprowadzić do zagotowania po czym gotować na małym ogniu do miękkości.
Wówczas ja odcedzić i zmiksować na gładką pastę z dodatkiem soku z cytryny.
Następnie dodać jeszcze tahini, oliwę z oliwek, kminek oraz posiekany czosnek.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wstawić do lodówki na około1  godzinę.
Po tym czasie dodać łyżkę oliwy oraz paprykę, wymieszać i przełożyć do salaterki.
Udekorować natką pietruszki i podawać z chlebkiem pita.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *