Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sok

Pieczarki duszone w winie

Składniki: 1 kg małych, oczyszczonych pieczarek 6 łyżek oliwy 3 łyżki masła 1 łyżka drobno posiekanego czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku 2 łyżki soku z cytryny ½ szklanki białego wina 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, partiami dodawać pieczarki tak żeby się szybko rumieniły, a nie dusiły we…

Rzodkiewka duszona w śmietanie

Składniki: 16 dorodnych rzodkiewek 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka soku z cytryny ¾ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany Sposób przyrządzenia: Rzodkiewki dokładnie wyszorować pod wrzącą wodą, obciąć końcówki, pokroić w plastry. Pokrojoną rzodkiewkę zalać wrzącą wodą z dodatkiem soku z cytryny i soli. Gotować pod przykryciem 10 minut.…

Kabanosy w słodko ostrej glazurze

Składniki: 50 dkg kabanosów pokrojonych 2,5 cm kawałki ¾ szklanki brązowego cukru 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżki musztardy 2 drobno posiekane ząbki czosnku szczypta chili     Sposób przyrządzenia: W dużej patelni lekko skarmelizować cukier, dodać sok jabłkowy, musztardę, czosnek i chili. Powoli gotować aż cukier się rozpuści, dodać kabanosy i podgrzewać aż odparuje ¾ sosu. …

Fenkuł w miętowej marynacie

Składniki: 2 duże bulwy kopru włoskiego Marynata: 1,5 łyżeczki cukru 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy ½ łyżeczki musztardy ½ łyżeczki soli 1 łyżka drobno posiekanej mięty 2 łyżeczki posiekanej szalotki Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty zmiksować. Bulwę kopru oczyścić, pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry. W salaterce zalać plastry fenkułu marynatą, wymieszać, odstawić na…