Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rzodkiewka duszona w śmietanie

Składniki:

    • 16 dorodnych rzodkiewek
    • 1,5 szklanki wrzącej wody
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • ¾ łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki śmietany


    Sposób przyrządzenia:

    Rzodkiewki dokładnie wyszorować pod wrzącą wodą, obciąć końcówki, pokroić w plastry. Pokrojoną rzodkiewkę zalać wrzącą wodą z dodatkiem soku z cytryny i soli. Gotować pod przykryciem 10 minut. Odcedzić, obsączyć. W niedużym rondlu rozgrzać masło, dodać obgotowane plastry rzodkiewki, cukier, smażyć mieszając 5 minut, dodać śmietanę i dusić kolejne 5 minut. Podawać gorące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *