Składniki: 80 dkg filetów ze szczupaka 5 dkg mąki pszennej 5 dkg mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 posiekany ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mąki wymieszać z solą i pieprzem. Filety podzielić na porcje. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Porcje…
Tag: sok
Listy
Pieczona żabnica pachnąca cytryną
by Ola • • 0 Comments
Listy
Ośmiornica z grilla czosnkiem pachnąca
by Sylwia Popowicz • • 0 Comments
Składniki: 1 duża sprawiona ośmiornica sól, pieprz Marynata: 5 drobno posiekanych ząbków czosnku ½ szklanki soku z cytryny ¾ szklanki oliwy 1 łyżka posiekanego oregano 1 szklanka czerwonego octu winnego 1 łyżka wódki anyżówki Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty zmiksować. Wcześniej zamrożone lub mocno stłuczone części ośmiornicy zalać marynatą, odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Obsączyć…
Listy
Pasternak i marchewka pieczone z syropem klonowym
by Karolina Nowak • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg mini marchewek 30 dkg pokrojonego na 5 cm kawałki pasternaku 2 łyżki oliwy 3 łyżeczki syropu klonowego 1 łyżeczka musztardy ziarnistej sok z połowy pomarańczy 1 łyżeczka otartej z pomarańczy skórki Sposób przyrządzenia: Kawałki pasternaku pokroić wzdłuż na ćwiartki. Marchewkę i pasternak wymieszać w naczyniu żaroodpornym z oliwą i piec w piekarniku…
Listy
Sos Winegret Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 8 łyżek wody 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżeczki soku z cytryny 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę pęczek posiekanego szczypiorku pęczek posiekanego koperku zioła prowansalskie wg uznania sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Oliwę wymieszać z wodą, sokiem z cytryny, musztardą, zmiażdżonym czosnkiem, ziołami i posiekaną zieleniną, doprawić…