Składniki:
- 80 dkg filetów ze szczupaka
- 5 dkg mąki pszennej
- 5 dkg mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mąki wymieszać z solą i pieprzem. Filety podzielić na porcje. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Porcje ryby obtoczyć w mące z dodatkami, strząsnąc jej nadmiar, smażyć przez około 10 minut z obydwu stron. W małym rondelku rozgrzać 2 łyżki masła, dodać czosnek, smażyć 1 minutę mieszając, dodać sok z cytryny i natkę pietruszki, dusić kolejną minutę. Na półmisek wykładać porcje ryby, polać sosem i podawać z białym pieczywem.