Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet ze szczupaka na sposób Francuski

Składniki:

  • 80 dkg filetów ze szczupaka
  • 5 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Mąki wymieszać z solą i pieprzem. Filety podzielić na porcje. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Porcje ryby obtoczyć w mące z dodatkami, strząsnąc jej nadmiar, smażyć przez około 10 minut z obydwu stron. W małym rondelku rozgrzać 2 łyżki masła, dodać czosnek, smażyć 1 minutę mieszając, dodać  sok z cytryny i natkę pietruszki, dusić kolejną minutę. Na półmisek wykładać porcje ryby, polać sosem i podawać z białym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *