Składniki: łyżka oliwy z oliwek cebula 2 łyżki zmiażdżonego czosnku puszka pomidorów ½ szkl posiekanej natki pietruszki 1 szkl wytrawnego czerwonego wina pieprz 2 kg małży Sposób wykonania: Posiekaną cebule i czosnek przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Wówczas dodać pomidory, rozgnieść je łyżką [p czym dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz do smaku. Trzymać na…
Tag: francja
Listy
Filet ze szczupaka na sposób Francuski
by Ewelina Maciąg • • 0 Comments
Składniki: 80 dkg filetów ze szczupaka 5 dkg mąki pszennej 5 dkg mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 posiekany ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mąki wymieszać z solą i pieprzem. Filety podzielić na porcje. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Porcje…
Francja
Hash z pastrami
by Roxana • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki masła 25 dag pastrami ½ szkl. posiekanej cebuli ½ szkl. pokrojonej w kostkę zielonej papryki 1 upieczony ziemianek 1 łyżeczka sosu Worcester sól pieprz Sposób wykonania:Na dobrze rozgrzane masło wrzucić posiekane pastrami, cebulę oraz paprykę.Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 5 minut.Następnie dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz sos Worcester.Dokładnie wymieszać…
Francja
Slimaki winniczki w piwie
by anna • • 2 komentarze
Składniki:
- 4-5 filiżanek bulionu drobiowego
- 2 posiekane cebule
- 3 pokrojone marchewki
- 2 drobno pokrojone łodygi selera
- natka
- 1 obrana i posiekana rzepa
- 1/4 filiżanki masła
- 1 listek laurowy
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 filiżanki ciemnego piwa
- winniczki (6 na osobę)
- mielony pieprz
- świeży rozmaryn i szałwia do dekoracji