Składniki: 4 utarte ząbki czosnku 1 żółtko 1 szklanka oleju sok z cytryny 1 łyżeczka wody szczypta soli Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać czosnek z żółtkiem, mieszać mikserem powoli wlewać olej, dodać sól i sok z cytryny do smaku oraz łyżeczkę wody. Miksować aż sos stanie się jednorodny i gęsty.
Tag: smaczne
Listy
Sos żurawinowy na bazie topionego serka
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 10 dkg śmietankowego serka topionego 10 dkg zmiksowanych żurawin 50 ml śmietany kremowej sól, biały pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: W małym rondlu o grubym dnie podgrzewać serek z odrobiną wody aż stanie się płynny, dodać żurawiny, mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku. Przed podaniem przecedzić przez…
Listy
Sos z karczochów do mięs
by Ewelina Rogalska • • 0 Comments
Listy
Sos do ryb i owoców morza
by Ewelina Rogalska • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka sosu białego 35 ml wywaru z raków 25 ml wywaru z grzybów 25 g pasty pomidorowej 25 gr masła 2 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Do wrzącego białego sosu dodać pozostałe składniki, podgrzewać mieszając aż masło się rozpuści. Skorygować smak solą, pieprzem i sokiem cytrynowym, przecedzić przed podaniem przez gęste sito.
Listy
Sos do cielęciny i drobiu
by Ewelina Rogalska • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka białego sosy 7 dkg przecieru pomidorowego 5 dkg masła Sposób przyrządzenia: Do wrzącego białego sosu dodać przecier pomidorowy, podgrzewać mieszając 5 minut, skorygować smak solą i pieprzem. Przecedzić przez sito, dodać masło, mieszać aż masło się rozpuści.