Składniki: 25 dkg makaronu spaghetti 10 dkg tuńczyka w sosie własnym 10 dkg pokrojonych w plastry pieczarek 2 pokrojone w kostkę plastry ananasa konserwowego 4 łyżki pikantnego keczupu lub sosu chili 2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli 1 puszka piure pomidorowego 3 łyżki oleju sól, pieprz tarty parmezan Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać olej, dodać…
Tag: smaczne
Listy
Spaghetti z borowikami, pieczarkami i kurczakiem
by Bożena Kuś • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg makaronu spaghetti 2 dkg suszonych borowików 25 dkg pieczarek 2 drobno posiekane ząbki czosnku 4 udka z kurczaka, wyfiletowane, pokrojone w kostkę 1 szklanka śmietany kremówki 1 szklanka tartego parmezanu sól, pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Borowiki zalać 1 szklanką wrzątku, odstawić na 30 minut, odcedzić, grzyby pokroić, wywar zachować. Pieczarki oczyścić, przyciąć…
Listy
Sznycle w zielonym sosie
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 6 sznycli cielęcych jajko ¼ szklanki mleka 6 łyżek maki pszennej ½ szklanki bułki tartej 4 łyżki oleju 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku szklanka zielonego groszku 2 szklanki rosołu z kurczaka sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić. Jajko wymieszać z mlekiem. Sznycle posolić, panierować w mące, jajku i…
Listy
Faszerowane po tatarsku pomidory estragonem pachnące
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 6 dużych pomidorów ½ kg mięsa wołowego posiekanego jak na tatar 3 łyżki musztardy 1 łyżeczka przyprawy barbecue 1 łyżeczka estragonu 1 pęczek zielonej pietruszki 2 żółtka 5 łyżek oliwy sól, pieprz do smaku kilka liści sałaty lodowej Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, posiekać drobniutko. W Głębokiej miseczce wymieszać żółtka, musztardę, oliwę, posiekaną cebulę, pietruszkę,…
Listy
Sos kaparowy do ryb
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki bulionu rybnego 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 2 łyżki kaparów sól, cukier, sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając, nie rumienić, dodać zimny bulion rybny, doprowadzić do wrzenia, dodać kapary i przyprawy. Sos podczas podgrzewania należy cały czas mieszać.