Składniki: 1 szklanka klarownego bulionu mięsnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, smażyć mieszając, aż dobrze się zarumieni, ale nie przypali. Dodać zimny bulion i przyprawy, mieszając doprowadzić do wrzenia. Przecedzić przez sito aby usunąć ewentualne grudki. Sos ten stanowi bazę do przyrządzania innych…
Tag: smaczne
Listy
Sos biały
by Ewelina Rogalska • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka klarownego bulionu mięsnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, smażyć chwilę mieszając, nie rumienić. Dodać zimny bulion i przyprawy, mieszając doprowadzić do wrzenia. Przecedzić przez sito aby usunąć ewentualne grudki. Sos ten stanowi bazę do przyrządzania innych sosów.
Listy
Langusty z ananasami i caramboli
by Ewelina Rogalska • • 0 Comments
Składniki: 4 przekrojone wzdłuż na połowy ogony langusty 1 oczyszczony, pokrojony w kostkę ananas 2 oczyszczone, pokrojone w plastry owoce caramboli 2 szklanki wody 4 oczyszczone, pokrojone papryczki chili 8 pokrojonych w plastry szalotek 6 pokrojonych na połowę ząbki czosnku kilka plastrów imbiru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki,…
Listy
Sałata ze szpinaku, caramboli i pieczonego kurczaka
by Ewelina Rogalska • • 0 Comments
Składniki: 1 upieczony, pokrojony w kostkę filet z kurczaka 1 pokrojony w plastry owoc caramboli 1 oczyszczona z nasion pokrojona czerwona papryka 1/3 szklanki rozgniecionych orzechów pistacjowych 15 dkg dokładnie umytych liści młodego szpinaku ½ szklanki pokrojonego w kostkę sera feta sos winegret Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki sałatki wymieszać, odstawić na 30 minut i…
Listy
Filet z kurczaka z owocami caramboli i orzechami pistacjowymi
by Ewelina Rogalska • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z kurczaka 2 owoce caramboli ½ szklanki orzechów pistacjowych ½ posiekanej szalotki 2 łyżki miodu 1 łyżeczka tartego imbiru 1 łyżka posiekanej naci kolendry szczypta otartej skórki cytrynowej 2 łyżki soku z limonki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć. Owoce caramboli oczyścić, pokroić w plastry, połowę orzechóe posiekać. W blenderze zmiksować…