Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 2 owoce caramboli
- ½ szklanki orzechów pistacjowych
- ½ posiekanej szalotki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżka posiekanej naci kolendry
- szczypta otartej skórki cytrynowej
- 2 łyżki soku z limonki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filety umyć, osuszyć. Owoce caramboli oczyścić, pokroić w plastry, połowę orzechóe posiekać. W blenderze zmiksować 1 owoc caramboli, połowę orzechów, szalotkę, imbir, sok z limonki, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Marynatą zalać mięso, wymieszać, odstawić na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C aż mięso będzie odpowiednio upieczone. Udekorować resztą owoców i obsypać pistacjami. Podawać z ryżem zabarwionym kurkumą lub szafranem.