Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z kurczaka z owocami caramboli i orzechami pistacjowymi

Składniki:

    • 4 filety z kurczaka
    • 2 owoce caramboli
    • ½ szklanki orzechów pistacjowych
    • ½  posiekanej szalotki
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka tartego imbiru
    • 1 łyżka posiekanej naci kolendry
    • szczypta otartej skórki cytrynowej
    • 2 łyżki soku z limonki
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    Filety umyć, osuszyć. Owoce caramboli oczyścić, pokroić w plastry, połowę orzechóe posiekać. W blenderze zmiksować 1 owoc caramboli, połowę orzechów, szalotkę, imbir, sok z limonki, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Marynatą zalać mięso, wymieszać, odstawić na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C aż mięso będzie odpowiednio upieczone. Udekorować resztą owoców i obsypać pistacjami. Podawać z ryżem zabarwionym kurkumą lub szafranem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *