Składniki: 2 kg schabu bez kości 20 dkg suszonych śliwek majeranek czosnek tłuszcz do smażenia mąka do oprószenia sól, odrobina czerwonego wina Sposób przyrządzenia: Mięso umyć osączyć na papierowym ręczniku. W schabie zrobić podłużny otwór i powciskać do niego śliwki. Mięso posolić, oprószyć mąką i włożyć do brytfanny, przesmażyć dokładnie każdej strony. Podlać wodą, dodać…
Tag: śliwki
Ciasta
Placek ze śliwkami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 60 dkg mąki 30 dkg cukru pudru 2 jajka 13 dkg masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szkl cukru białka ,5 kg śliwek węgierek 20 dkg zmielonych migdałów 10 dkg zmielonych orzechów 2 białka 1 łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Z Mąki, cukru, proszku do pieczenia, jajek i masła zagnieść ciasto. Wyłożyć nim dno…
Koktajle i Shake
Napój śliwkowy z mlekiem
by Daria Grajek • • 0 Comments
Składniki: 40 dag śliwek 2 szkl. mleka 2 szkl śmietanki 2 łyżki cukru 1 paczka cukru waniliowego Sposób wykonania: Śliwki pokroić na cienkie plasterki, które wymieszać z cukrem. Następnie śmietanę ubić mikserem z dodatkiem mleka i cukru waniliowego. Wówczas dodać śliwki, dokładnie wymieszać i przelać do szklanek.
Gęś
Pierś gęsi ze śliwkami
by Mirosława Bizoń • • 0 Comments
Składniki: 1 pierś gęsi 200 dag suszonych śliwek ½ łyżki majeranku ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli pieprz Sposób wykonania: Mięso natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem i wstawić do lodówki na 2 godziny. W między czasie śliwki namoczyć w wodzie. Po 2 godzinach gęsinę przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200…
Ciastka
Różki z ciasta francuskiego
by Dagmara Gackowska • • 0 Comments
Składniki: 40 dag ciasta francuskiego 8 suszonych śliwek 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mączki migdałowej 3 dag masła 2 jajko 1 żółtko 5 dag płatków migdałowych Sposób wykonania: Do roztopionego masła dodać jajko, mączkę migdałową oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie pokroić na 4 kwadraty, na które rozłożyć przygotowaną wcześniej mieszankę oraz po…