Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: śledzie

Śledź po żydowsku

Składniki: 7 – 8 solonych filetów śledziowych 3/4 szklanki mleka 1 pomarańcza winne jabłko kiszony ogórek 1 cebula 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny cukier pieprz sól Sposób wykonania; Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie odsączyć i pokroić na duże kawałki. Następnie obrane pomarańcze, jabłko, cebulę i ogórka…

Śledzie pana Jana

Składniki: 7-8 filetów śledziowych 2-3 łyżki octu 3 spore cebule 1 łyżka miodu 3/4 szklanki oleju listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3/4 l wody Sposób wykonania: Śledzie zalać wodą i odstawić na 1 godzinę. W między czasie zagotować wodę po czym wrzucić do niej listek, ziele, pokrojoną cebulę oraz miód. Całość wymieszać i gotować …

Zalewa do śledzi

Składniki: 2-3 łyżki octu 3 spore cebule 1 łyżka miodu 3/4 szklanki oleju listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3/4 l wody Sposób wykonania: Zagotować wodę po czym wrzucić do niej listek, ziele, pokrojoną cebulę oraz miód. Całość wymieszać i gotować  3 minuty. Po tym czasie dodać jeszcze ocet i gotować kolejne 2 minuty. Wówczas…

Śledź w musztardzie

Składniki: 4-6 wymoczonych filetów śledzia solonego 4-5 łyżek słodkiej musztardy 1 łyżka cukru 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka oleju 1 łyżka majonezu 1 łyżka wody pieprz Sposób wykonania; Śledzie pokroić na duże kawałki. Następnie słodką i ostrą musztardę wymieszać ze sobą. Dodać jeszcze cukier, olej, majonez oraz łyżkę wody. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do…

Śledź w pomarańczach

Składniki: 60 dkg solonych filetów śledziowych 3/4 szklanki mleka 1 pomarańcza 1 winne jabłko kiszony ogórek 3 – 4 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny cukier sól pieprz Sposób wykonania; Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie odcedzić je i pokroić na duże kawałki. Następnie obraną pomarańcze pokroić w kostkę, cebulę…