Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: skrzydełka

Pikantna inspiracja

 

Składniki:

  • 1/2kg skrzydełek z kurczaka
  • 200g zmielonych płatków kukurydzianych
  • 1-2 szklanki ryżu
  • olej, bułka tarta, masło

Sos:

  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki, bazylia, sól, pieprz

Marynata:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta czarnego pieprzu i soli
  • 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
  • odrobina rozmarynu

Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, które lekko rozbijamy tłuczkiem. Mieszamy wszystkie składniki na marynatę, nacieramy nią kurczaka i odstawiamy mięso pod przykryciem do lodówki na 4-5 godzin. Mieszamy płatki kukurydziane z bułką tartą w proporcji 3:1. Mięso po wyjęciu z lodówki należy odsączyć z wody, obtoczyć w wyżej wspomnianej mieszance bułki i płatków, następnie w jajku, a na koniec ponownie w bułce i płatkach. Tak przygotowane kawałki kurczaka wkładamy do wysokiego naczynia z rozgrzanym olejem (ok. 180°C) z dodatkiem masła (mięso musi być całkowicie zanurzone w oleju). Smażymy 8-10 minut aż panierka zmieni kolor na złoty.
Sos: Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę do momentu, aż się „zeszkli”, po czym wrzucamy do garnka z oliwą na dnie. Gotujemy cebulę do momentu zmięknięcia, dodajemy czerwoną paprykę i chilli pokrojone w kostkę, po zmięknięciu papryki wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone w średnie kawałki pomidory oraz zmiażdżony czosnek. Całość doprawiamy odrobiną soli, pieprzu drobno posiekaną pietruszką i bazylią. Po zmięknięciu pomidorów sos jest gotowy. Na talerz nakładamy kurczaka i ugotowany ryż, który polewamy sosem.
Przepis nadesłany na konkurs „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” przez Katarzynę Kurpiewską.

 

Skrzydełka Kentucky (ala KFC)

Baza:

  • Litr wody
  • 6 skrzydełek z kurczaka

Panierka:

  • 1kg mąki
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra (dużo) przyprawy w proporcji około 18 gram na każdy kilogram mąki !!

Marynata:

  • 0,5L wody
  • ostra papryka (myślę torebka 17gram wystarczy)
  • chili (najlepiej w płynie) kilka kropel
  • mąka ziemniaczana (tyle, żeby marynata szybko nie spływała z kurczaka, jednak bez przesady, konsystencja miodu to już przesada)

Skrzydełka kurczaka w sezamie

Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki oleju sól, pieprz pokrojone drobno piórka zielonej cebuli 1 łyżka pokrojonej naci kolendry 1 łyżka ziaren sezamu Sos: 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek soku z limety (cytryny) 2 łyżki posiekanego czosnku 1 łyżka miodu szczypta chili Sposób przyrządzenia: W woku wymieszać wszystkie składniki marynaty i podgrzewać…