Baza:
- Litr wody
- 6 skrzydełek z kurczaka
Panierka:
- 1kg mąki
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra (dużo) przyprawy w proporcji około 18 gram na każdy kilogram mąki !!
Marynata:
- 0,5L wody
- ostra papryka (myślę torebka 17gram wystarczy)
- chili (najlepiej w płynie) kilka kropel
- mąka ziemniaczana (tyle, żeby marynata szybko nie spływała z kurczaka, jednak bez przesady, konsystencja miodu to już przesada)
Sposób przyrządzenia:
Zaczynamy od wymieszania składników marynaty, którą przelewamy do szczelnie zamykanego pojemnika (ewentualnie do worka), następnie każde skrzydełko dzielmy na 3 części (końcówki nie będą nam potrzebne) spreparowane skrzydełka wrzucamy do marynaty i marynujemy około 15 minut. Zmarynowane skrzydełka wrzucamy do panierki i mieszamy, żeby skrzydełka były dokładnie pokryte panierką, wrzucamy kurczaka do wody dokładnie odcedzamy i wrzucamy ponownie do panierki i znów dokładnie pokrywamy skrzydełka. Tak spanierowane skrzydełka wrzucamy na mocno rozgrzany głęboki olej i smażymy nie mniej, nie więcej jak 7 minut. Smacznego 🙂
3 comments for “Skrzydełka Kentucky (ala KFC)”