Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Skrzydełka kurczaka w sezamie

Składniki:

    • 1 kg skrzydełek z kurczaka
    • 2 łyżki oleju
    • sól, pieprz
    • pokrojone drobno piórka zielonej cebuli
    • 1 łyżka pokrojonej naci kolendry
    • 1 łyżka ziaren sezamu

    Sos:

    • 5 łyżek sosu sojowego
    • 5 łyżek soku z limety (cytryny)
    • 2 łyżki posiekanego czosnku
    • 1 łyżka miodu
    • szczypta chili


    Sposób przyrządzenia:
    W woku wymieszać wszystkie składniki marynaty i podgrzewać mieszając przez około 5 minut. Sos powinien się zredukować i zagęścić. Odstawić. Skrzydełka umyć i osuszyć. Odciąć w ostatnim stawie końcówki skrzydełek. Skrzydełka wymieszać z olejem, solą i pieprzem (z soli można zrezygnować ponieważ sos będzie dostatecznie słony), odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Skrzydełka ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika na około 10 minut, odwrócić i piec przez następne 15 minut. Wyjąć z piekarnika, obsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podgrzać wok z sosem, dodać skrzydełka i ziarna sezamu, smażyć mieszając na dużym ogniu do momentu aż sos prawie zupełnie się zredukuje. Posypać posiekaną cebulką i nacią kolendry. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *