Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- pokrojone drobno piórka zielonej cebuli
- 1 łyżka pokrojonej naci kolendry
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 5 łyżek sosu sojowego
- 5 łyżek soku z limety (cytryny)
- 2 łyżki posiekanego czosnku
- 1 łyżka miodu
- szczypta chili
Sos:
Sposób przyrządzenia:
W woku wymieszać wszystkie składniki marynaty i podgrzewać mieszając przez około 5 minut. Sos powinien się zredukować i zagęścić. Odstawić. Skrzydełka umyć i osuszyć. Odciąć w ostatnim stawie końcówki skrzydełek. Skrzydełka wymieszać z olejem, solą i pieprzem (z soli można zrezygnować ponieważ sos będzie dostatecznie słony), odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Skrzydełka ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika na około 10 minut, odwrócić i piec przez następne 15 minut. Wyjąć z piekarnika, obsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podgrzać wok z sosem, dodać skrzydełka i ziarna sezamu, smażyć mieszając na dużym ogniu do momentu aż sos prawie zupełnie się zredukuje. Posypać posiekaną cebulką i nacią kolendry. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.