Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Skrzydełka panierowane w bułce tartej

Składniki:

  • ok.1,5 kg skrzydeł kurczaka
  • 1 opakowanie papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej(jak ktoś woli ostrzejsze można dodać więcej)
  • vegeta do smaku
  • mąka
  • bułka tarta
  • 2-3 jaka
  • margaryna

Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka oprószyć vegetą jak ktoś sobie życzy można jeszcze innymi przyprawami do drobiu. Zostawić je aby naszły solą na ok. 1-2 godz. Następnie przygotować panierkę: w trzech naczyniach, do jednej sypiemy mąkę do drugiej bułkę tartą(na oko tak aby starczyło do wszystkich skrzydełek)wymieszaną z papryką słodką i 1/2 łyżeczki papryki pikantnej, natomiast w trzeciej misce roztrzepujemy jaka. Najpierw obtaczamy skrzydełka w mące, następnie w jaku a na samym końcu w bułce tartej z papryką i układamy na wysmarowanej margaryną blasze. Na każdym skrzydełku układamy niewielki kawałek margaryny, aby skrzydełka nie były zbyt suche. Pieczemy 35-45 min. w zależności od wielkości skrzydełek. Rewelacja- życzę smacznego.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Wioletta

2 comments for “Skrzydełka panierowane w bułce tartej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *