Składniki: 500 ml bulionu 500 ml wytrawnego białego wina 3 żółtka 50 ml śmietany 30% szczypta cynamonu bagietka ½ łyżki masła ½ szkl. bitej śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Do bulionu wlać wino i podgrzać na małym ogniu po czym dodać żółtko roztrzepane ze śmietaną. Cały czas mieszając podgrzać zupę, nie doprowadzając do wrzenia!. Doprawić…
Tag: składniki na zupę
Rosół
Rosół z klopsami wołowymi
by Jolanta Rączkowska • • 0 Comments
Zupy
Zupa porowa z ziemniakami
by Dorota Damp • • 0 Comments
Krupnik
Krupnik z ziemniakami
by Danuta Fudala • • 0 Comments
Zupy
Zimowa zupa śliwkowa
by Aneta Ciszak • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki rodzynek 50 dag mrożonych śliwek 3 łyżki cukru czubata łyżka mąki ziemniaczanej sok z cytryny 1 szkl. śmietany 18% Sposób wykonania: 1 l wody doprowadzić do wrzenia, wówczas wrzucić do niej śliwki i trzymać na ogniu około 5 minut. Po tym czasie śliwki odcedzić i przetrzeć przez sito. Zasypać je cukrem i…