Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa porowa z ziemniakami

Składniki:

  • 30 dag porów
  • 50 dag ziemniaków
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki masła
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 cebulka
     

Sposób wykonania:

  1. Pory pokroić w plastry, które zalać bulionem z dodatkiem kostki rosołowej.
    Gotować na małym ogniu około 30 minut.
    Po tym czasie przetrzeć pory przez sito.
    W między czasie ugotować również obrane ziemniaki pokrojone w kostkę po czym dodać do przetartych porów.
    Dodać jeszcze mleko oraz łyżek masła i całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową.
    Podgrzać na małym ogniu i dodać jeszcze dymkę podsmażoną na maśle ora posiekany szczypiorek.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *