Składniki: 1,5 szkl. kompotu czereśniowego 250 g białego sera 50 g słodkiej śmietanki 50 g cukru 1 kieliszek likieru Sposób wykonania: Ser rozetrzeć widelcem po czym dodać do niego cukier oraz śmietankę. Całość dokładnie wymieszać. Schłodzić twarożek w lodówce. Następnie przełożyć go do pucharków a wokół ułożyć wianuszek z czereśni. Całość polać likierem.
Tag: sery
Listy
Ryż i kilka serów
by Kornelia Dziamska • • 0 Comments
Składniki: 450 g ryżu 6 łyżek masła 75 g startego parmezanu starta gałka muszkatołowa 75 g sera Fontina 75 g sera Gruyere 75 g sera Provolone sól pieprz Sposób wykonania: Ryż ugotować według opisu na opakowaniu po czym go odcedzić i dodać do niego parmezan oraz połowę masła. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku…
Listy
Pieczarki czosnkiem pachnące
by Lidia Krawiecka • • 0 Comments

Składniki: 50 dkg pieczarek 1 łyżka drobno posiekanego czosnku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki i rozmarynu 1 łyżka oliwy 2 łyżka tartego sera mozarella 1 drobno posiekana cebula sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek i cebulę, zeszklić nie rumieniąc. Dodać plastry pieczarek, dusić aż…
Listy
Wegetariańskie kotlety z białego sera z ziemniakami
by Kalina Medyńska • • 0 Comments
Składniki: ½ kg białego sera 1 kg ziemniaków 2 cebule 6 jajek ½ szklanki posiekanej zieleniny/ koperek, mięta, tymianek, natka pietruszki/ sól, pieprz do smaku bułka tarta oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę obrać posiekać i zeszklić na tłuszczu. Ser i ciepłe ziemniaki przepuścić przez maszynkę, wymieszać…
Listy
Jajka z kiełbasą i parmezanem
by Karolina Janiga • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżeczka oliwy 12, 5 dag wiejskiej kiełbasy 2 jajka 1 łyżka starego parmezanu 1 łyżka mleka 1 łyżka posiekanego szczypiorku pieprz sól Sposób wykonania: Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć ją na rozgrzanej oliwię po czym zdjąć patelnie z ognia. Jajka roztrzepać razem z mlekiem i wylać na kiełbasę. Dodać jeszcze posiekany szczypiorek…