Składniki: ½ l bulionu serek topiony łyżka rodzynek sól pieprz Sposób wykonania: Bulion doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać serek topiony i mieszać aż się rozpuści po czym dodać rodzynki i jeszcze chwilę trzymać na ogniu aż całość aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku sol a oraz pieprzem.
Tag: serek topiony
Przekąski
Roladki z serkiem i słonecznikiem
by Krystyna Zadrożna • • 0 Comments
Składniki: 20 dag szynki konserwowej 10 dag łuskanego słonecznika 2 serki topione Sposób wykonania: Ziarna uprażyć na suchej patelni po czym dodać serki i trzymać na małym ogniu cały czas mieszając aż serki się roztopią. Powstałą masę rozsmarować na plasterkach szynki, które zawinąć w ruloniki. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Dodatki
Pasta z parówek i serka topionego
by Julita Jaszczyk • • 0 Comments
Składniki: 5 parówek 4 jajka ugotowane na twardo ½ op. serka topionego 2 łyżki musztardy szczypiorek Sposób wykonania: Parówki, ser oraz jajka zemleć w maszynce. Następnie dodać posiekany szczypiorek oraz musztardę. Całość dokładnie wymieszać.
Grzyby
Grzyby w sosie serowym
by Marta Cisło • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg pieczarek lub grzybów leśnych 2 łyżki oleju 1 cebula 15 dkg sera topionego (Złoty Ementaler) 2/3 szklanki gęstego jogurtu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać oczyszczone, pokrojone w plastry kapelusze grzybów, smażyć 5 minut. Dodać pokrojony na kawałki ser, wlać…
Makarony
Makaron Izy z serkiem topionym
by Iza Błachut • • 0 Comments
Składniki: 1 paczka makaronu świderki 1 szklanka mleka 25 dkg szynki drobiowej 3 ząbki czosnku 10 serków topionych /trójkąciki/ sól, pieprz do smaku majeranek Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Szynkę pokroić w paseczki, czosnek poobierać i przecisnąć przez praskę. W garnku podgrzać mleko, dodać serki i mieszać aż sos…