Składniki:
- 250 g makaronu świderki
- ½ szkl masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 1/2 szkl pełnotłustego mleka
- 2 łyżki białego sera
- 1 szkl startego parmezanu
- sól
- pieprz
Składniki: 2 kg cebuli ½ kostki masła 1 szkl wytrawnego białego wina 1 łyżka mąki 1 bagietka 200 g ementaleru sól pieprz Sposób wykonania: Pokrojoną w plastry cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle, gdy ściemnieje oprószyć ją mąką i chwilę razem smażyć. Następnie zdjąć z ognia i cały czas mieszając wlewać stopniowo wino oraz 1,5 litra…
Składniki: 4 szkl wody 1 łyżeczka soli 1 szkl polenty ½ szkl startego parmezanu 1 łyżka masła Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia, osolić do smaku po czym cały czas mieszać trzepaczką wlewać stopniowo polentę. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżka. Po około 25 minutach dodać masło…
Składniki: ¼ szkl masła 2 ząbki czosnki ½ kg grzybów 1 szkl posiekanych szalotek 4 ½ szkl startej marchewki 5 jajek 1 szkl bułki tartej 1 szkl startego parmezanu sól pieprz ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki rozmarynu Sposób wykonania: Masło wrzucić do rondelka i roztopić na małym ogniu, wówczas wrzucić posiekane grzyby, czosnek oraz szalotki.…