Składniki: ¾ szkl mąki z proszkiem do pieczenia szczypta soli 75 g masła 2/3 szkl mielonych migdałów zimna woda 6 świeżych fig ½ szkl miałkiego cukru 2 ½ szkl wody 500 g sera risotta 4 żółtka ½ łyżeczki olejku waniliowego 2 łyżki płynnego miodu kwiatowego Sposób wykonania: Mąkę, sól oraz masło dokładnie wyrabiać aż będzie…
Tag: ser
Porady i Ciekawostki
Tradycyjna sałatka grecka
by Izabella Więcek • • 0 Comments
Składniki: 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku szczypta cukru sól pieprz 200 g greckiej fety ½ główki sałaty lodowej 4 pomidory ½ ogórka 2 łyżki posiekanych ziół: oregano, natka pietruszki, mięta Sposób wykonania: Pomidory pokroić na ćwiartki, ogórka w plasterki a sałatę porwać na mniejsze kawałki, wymieszać i…
Listy
Gorące rożki z fetą
by Katarzyna Cholewa • • 0 Comments
Składniki: 200 g greckiej fety 115 g twarożku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ubite jajka pieprz 8 płatów greckiego ciasta filo 100 ml oliwy Sposób wykonania; Pokruszoną fetę wymieszać z twarożkiem, jajkiem i natką pietruszki na jednolitą masę. Doprawić do smaku pieprzem. Następnie ciasto filo pokroić na 7 cm paseczki, które posmarować oliwą, rozłożyć…
Listy
Tartaletki z fetą i oliwą
by Paulina Jędrzejczyk • • 0 Comments
Składniki: masło do foremek mąka 175 g surowego słonego ciasta 1 jajko 3 żółtka 300 ml bitej śmietany sól pieprz 115 g greckiej fety 6 oliwek greckich 12 listków rozmarynu Sposób wykonania; Blachę na 12 babeczek wysmarować masłem. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 3mm i wykroić z niego krążki, które przenieść do formy…
Listy
Kwadraciki z sera i karczochów
by Bożena Mika • • 0 Comments
Składniki: 350 g marynowanych serc karczochów 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka 2 łyżki mąki ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki sosu tabasco 230 g startego sera montrey Jack 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania; Odsączoną marynatę z karczochów podgrzać na małym ogniu po czym smażyć w niej…