Składniki: 250 g camembert 600 g filetów z soli 2 łyżki mąki 30 g masła 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz 250 g śmietany natka pietruszki oraz plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni. Ser camembert pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki i zawinąć w folię aluminiową. Podgrzewać w piekarniku…
Tag: ser francuski
Sery
Omlet z serem camembert i ziołami
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 75 g młodego lub mrożonego szpinaku 1 łyżka stołowa soku z cytryny 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek 3 roztrzepane jajka 1/2 łyżki stołowej posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki stołowej posiekanej pietruszki 1/2 łyżki stołowej posiekanych liści estragonu 55 g pokrojonego w plasterki sera camembert sól i pieprz masło do smażenia Przygotowanie: Włożyć szpinak mrożony…
Przekąski
Młode ziemniaki z serem camembert
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 1 kg młodych ziemniaków średniej wielkości 1 ser camembert tarty żółty ser 3 pory szczypiorek 1 jajko pieprz Przygotowanie: Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić i przekroić każdy ziemniak na pół. W tym czasie smażyć por na rozgrzanym maśle. Szczypiorek drobno posiekać, a ser pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać por, szczypiorek…
Zupy
Zupa z sera camembert
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 25 g masła 1/2 kg cebuli 2 łyżki oleju słonecznikowego 1,1 litra wywaru – drobiowego lub warzywnego 225 g sera camembert 4 łyżki śmietany 20 g zielonej pietruszki sól pieprz pietruszka do dekoracji Przygotowanie: W dużym rondlu roztop masło, zmieszaj z olejem słonecznikowym, dodaj cebulę i podsmaż ją przez ok. 20 min na złoty…
Przekąski
Cebulaki z serem camembert i warzywami
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 1 bułka cebulowa 1 opakowanie sera camembert 1 dymka 1 marchew 1 fenkuł 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Bułkę cebulową przepołowić wzdłuż, połówki pokroić skośnie na kromki. Dymkę pokroić ukośnie w cienkie plasterki. Marchew obrać i skrobaczką pokroić w cienkie długie plasterki. Fenkuł…