Składniki: 1 cebula nać z 1 selera 1 por 3 łyżki masła 250 g ugotowanego szpinaku 450 g ryżu 1, 25 l rosołu wołowego gałka muszkatołowa 4 łyżki startego parmezanu sól pieprz Sposób wykonania: Nać selera, cebulę oraz pora posiekać po czym wrzucić na rozgrzane masło. Gdy się obsmażą dodać ryż i trzymać na ogniu…
Tag: ryżowe
Listy
Risotto z gorgonzolą gotowany w winie
by Jan Szymkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 cebula 2 łyżki masła 450 g ryżu 250 ml wytrawnego białego wina 750 ml rosołu 20 g sera grongonzola sól pieprz 4 łyżki startego parmezanu Sposób wykonania: Cebulę posiekać po czym wrzucić ją na rozgrzane masło. Gdy się zeszklić dodać ryż i trzymać na ogniu około 2 minut. Po tym czasie zalać całość…
Listy
Ryż i kilka serów
by Kornelia Dziamska • • 0 Comments
Składniki: 450 g ryżu 6 łyżek masła 75 g startego parmezanu starta gałka muszkatołowa 75 g sera Fontina 75 g sera Gruyere 75 g sera Provolone sól pieprz Sposób wykonania: Ryż ugotować według opisu na opakowaniu po czym go odcedzić i dodać do niego parmezan oraz połowę masła. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku…
Listy
Ryż z marchewką, groszkiem i kurkumą
by Wiktoria Solarek • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki ryżu 1 szklanka konserwowanej marchewki z groszkiem ½ cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju lub oliwy sól morska Sposób przyrządzenia: W rondlu zalać zimną wodą ryż, dodać sól i kurkumę, gotować aż ryż będzie odpowiednio miękki. W międzyczasie obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek…
Listy
Legumina ryżowa ze śmietaną
by Kornelia Łuszczak • • 0 Comments
Składniki: 3 szkl. ryż 3 szkl. mleka 2 łyżki cukru szczypta soli 1 szkl. kwaśnej śmietany ½ szkl. rodzynek 3 łyżki rumu 3 łyżki płynnego miodu masło konfitura Sposób wykonania: Ryż gotować na mleku z dodatkiem cukru i soli po czym odstawi do ostygnięcia. W między czasie rodzynki namoczyć w rumie. Następnie do ryżu dodać…