Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z gorgonzolą gotowany w winie

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 450 g ryżu
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 750 ml rosołu
  • 20 g sera grongonzola
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki startego parmezanu

Sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekać po czym wrzucić ją na rozgrzane masło.
    Gdy się zeszklić dodać ryż i trzymać na ogniu około 2 minut.
    Po tym czasie zalać całość rosołem oraz winem.
    Gotować do momentu aż ryż wchłonie cały płyn.
    Wówczas doprawić do smaku solą oraz pieprzem
    Przed podaniem posypać parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *